ESCOLA BRESSOL CAPPONT DE LLEIDA

El dia 17 de Març van anar a Lleida a visitar l’Escola Bressol Cappont. En aquesta escola treballen un projecte innovador que són les comunitats d’aprenentatge. Una comunitat d’aprenentatge és un projecte de transformació social i cultural d’un centre educatiu i del seu entorn basat en l’aprenentatge a través del diàleg i on tothom pot compartir el seu saber, la seva experiència, els coneixements i les habilitats. Aquest projecte suposa la col•laboració i participació dels educadors, de les famílies dels infants i dels voluntaris de la zona. Totes aquestes persones s’organitzen en comissions que seran les encarregades de tirar endavant els “somnis” dels infants.

Dibujo
Aquesta escola bressol té el projecte “Somniar”. A l’entrada de l’escola hi ha un arbre on cada família penja el seu somni. Aquests somnis es llegeixen a l’escola amb els pares i després es classifiquen per blocs: millores a l’edifici, serveis, participació i personal i educació. Llavors decideixen entre tots fer-los realitat i portar-los a terme amb la col•laboració de tothom.
Considero que les comunitats d’aprenentatge són un projecte innovador i molt interessant per a l’aprenentatge de l’infant, ja que és un projecte de tots on tothom (educadors, famílies, veïns, voluntaris…) hi participa, col•labora, treballa. Això fa que l’aprenentatge de l’infant sigui més proper, més real. Els infants en aquesta edat aprenen molt imitant les conductes de les persones grans. Per això, penso que és molt important la participació de les famílies i altres persones en l’activitat educativa de l’escola.
Pel que fa l’organització de l’espai, l’escola està organitzada en tres espais on els nens realitzen en cada una d’elles diferents activitats: l’espai blau (llenguatge musical i mates), l’espai roig (construcció i on berenen) i l’espai verd (el joc simbòlic i de la natura). També hi ha dos espais per als lavabos i el passadís que el fan servir de menjador. Pel que fa al pati, és un espai lúdic i al mateix temps s’utilitza per a fer hort. El hall també s’utilitza com a pati quan fa mal temps.
El que m’ha impactat més en quant a l’organització de l’espai, és la multifunció de cadascun d’ells i que amb tant poc espai es puguin realitzar tantes activitats i tant diverses. Crec que és fonamental saber organitzar l’espai i tots els recursos que té l’escola.
D’altra banda, l’escola no té una norma per a distribuir els infants en els diferents espais i activitats, sinó que són els mateixos infants els que decideixen quina activitat realitzar. És considera que la manera que tenen d’aprendre és jugant amb el que volen.
Penso que és molt interessant la manera que tenen els nens d’organitzar-se i aprendre. Allí, nens de diferents edats comparteixen les mateixes activitats i el mateix espai, això fa que uns aprenguin dels altres, els més petits dels més grans.
També l’objectiu de l’escola és potenciar la pròpia autonomia de l’infant. Per això tenen una sèrie de normes: no ajuden a res que no pugui fer l’infant tot sol, si es fa mal no el toquen ni el socorren.
M’han impressionat molt aquestes normes que tenen en quant a potenciar l’autonomia, ja que crec que són una mica dures. Però pensant-ho fredament, per a potenciar la seva autonomia, és el millor per a l’infant.
En quant a les activitats dels “somnis” que realitzen els infants, opino que és importantíssim que els pares participin en l’aprenentatge dels seus fills realitzant les fitxes a casa, ja que això suposa una relació afectiva i de desenvolupament més estreta entre ells.
En resum, ha estat una visita súper interessant ja que hem conegut una altra manera d’educar als infants, molt innovadora i assertiva des del meu punt de vista. Crec que seria una experiència molt interessant treballar en una escola bressol com aquesta. M’agradaria moltíssim.

Alba Diego Pujol
1r TEI

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.